Internet bloglarını istatiksel anlamda takip eden ve bu konuda en yetkin teknoloji şirketi olan Technorati'ye göre kayıtlarındaki blog sayısı 133 milyona ulaşmış!! Ancak son 4 ay içerisinde bu blogların sadece ve sadece yüzde 5'inin güncellendiği anlaşılmış. Yani ilk blogun kurulduğunun üzerinden 10 yıl geçmiş ama sistem demode olmaya başlamış. Tabi facebook, twitter gibi yeniliklerin popüler olmasının etkisi. Ama zamanla facebook'da, twitter'da tarih olacak, bambaşka şeyler yerlerini alacak, şimdiki nesil de ileride bunların nostaljisini yapacak :)
Şu satırları okuyanların hatırı sayılır bir kısmının en azından denemeleri olmuştur. Heyecanla açtığı blog vs'de iki satır yazdıktan sonra günlük hayatın koşturmacası içinde tekrar geri dönmemiştir sevgili bloğuna. Benim de doksanlı yılların ortalarından itibaren sayısız web sayfası denemelerim oldu. Blog anlamında ise ilk kez wordpress deneyimim oldu. Orada hatırı sayılır bir arşiv oluştururken araya başka şeyler girdi, wordpress yasaklandı derken şu anda linkini bile hatırlamadığım o blogum tarih oldu gitti (hala duruyor mudur acaba?). Tabi yine sahte bir isimle yazıyor olmanın memnuniyetsizliği, düzenli, kararlı bir disiplin içinde olmamam gibi etkenler söz konusu. Ama yine de wordpress en kayda değer kayıtlı web tarihçemdir diyebilirim. Ayrıca forum sitelerinde sevgili Celil ile uzun zaman boyunca sinema yazılarımız yayınlandı, efsane olduk (bunu takipçilerimiz söylüyorlar) ama en nihayetinde gerçek isimlerimizle yazmıyor oluşumuzun sıkıntısı vardı ve noktayı koymuştuk. Hitap ettiğimiz kesimin yaş ortalaması ve bilinç seviyesi de cabası :)
Blogların zamanla online gazetelerin içlerine gömüleceği ve bambaşka bir hal alacağı gibi öngörüler va ama ben ânı yaşamak ve geleceği planlamamak adına (nasıl planlayabilirim o da ayrı konu, zira bu senin benim şunun kontrolünde olan bir şey değil, her ne kadar öyle olduğu iddia edilse de) bir çaba içerisinde değilim.
Sonuç olarak yeni çıkan her şey bir öncekini geleneksel olmaya zorlar. Gelenekselci olmanın olumlu tek yanı da tutarlı olmaktır. Ta ki değişimi fark edip ona uyum sağlayıp tutarlılığı oraya aktarana kadar :)
Blogsuz kalmayın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder