28 Temmuz 2009 Salı

Arkadaşım Eşşek

Barış Manço'nun "Arkadaşım Eşşek" şarkısı aslında bilinen ama bilinmiyormuş gibi yapılan şarkılardan birisidir. Malum TRT zamanında ekranda yayınlanması, çalınması yasak idi, aynen Barış ustanın "bugünlerde kendimi hıyar gibi hissediyorum" şarkısında olduğu gibi. Ne yani bir insan kendini hıyar gibi hissedemez mi hiç? Elbette hisseder ve bunu lirik şekilde ifade edebilir. TRT kodamanları anında yasaklamışlar tabi, bu nedenle tüm yetmişler, seksenler şarkı külliyatı lay lay lom şeklindedir, aşktan başka sözler yer alamaz şarkılarda. Gerçi yetmişler aşkın harbiden yaşandığı yıllardır ama yine de fonda başka hadiseler de olduğu malumunuzdur. Yine de aşk meşk olayına kitlenip salt bu bağlamda kalıptan çıkma şarkılar üretmeye zorlamaye ne denir buraya yazmayalım şimdi.

Arkadaşım Eşşek her ne kadar yasaklı olsa da vakti zamanının fırlamaları bizler, sözlerini hemen ezberlemiş ve dilimize dolamıştık. Şarkının klibini ise maalesef çok uzun yıllar sonra izleyebilecektik. Aşağıda izleyeyeceğiniz klip ne zaman çekildi, ilk kez nerede yayınlandı bilmek isterdim. Elimizdeki tek bilgi Almanya Bremen'de Bremen Mızıkacıları heykelinin önünde soğuk bir havada (olasılıkla ilkbahar ya sa sonbahar) akşam üstü günbatımında videoya çekilmiş ve Almanların da bu ilginç çekimi dikkatle izliyor olması. Keza vokalist iki bayan ve sözde baterist hakkında da hiç bir bilgimiz yok. Özellikle vokalistlerden sık sık ekrana gelen, gözlüğünü çıkarıp bize bakan arkadaşın kim olduğunu acayip merak ettik. (bakınız aşağıdaki foto)

Neyse, bu güzel şarkıyı şimdilerde 2.5 yaşındaki kızım her gün defalarca dinleyip hayli zor sözlerini tekrarlamaya çalışıyor. Kuşaktan kuşağa geçen bir Barış Manço tutkusu diyelim. Erken gittin be Barış usta. Nur içinde yatasın.

Image and video hosting by TinyPic

6 yorum:

  1. Ben de o gözlüğünü çıkaran bayanı merak etmiştim. Google'da araştırırken yazınıza denk geldim. Güzel kritik :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. resimdeki bayan her kimse yemin ediyorum 30 yaşındayım hayatımda gördüğüm en güzel ve en çekici bayan bu olsa görek.umarım bu yazımı okur.ve umarım şuan hayattadır.

    YanıtlaSil
  4. resimdeki bayan yeşim vatan işte fan sayfası https://www.facebook.com/pages/YE%C5%9E%C4%B0M-VATAN-FAN-PAGE/172634146150320

    YanıtlaSil
  5. teşekkürler. ama ne kızmış ki millet işi gücü bırakıp aramış.

    YanıtlaSil