17 Temmuz 2009 Cuma

Nevi Şahsına Münhasır Kişilikler ve Deliliğe Dair Deyişler - Romeo Dolorosa

Esasında esas konumuz, aşağıdaki filme de ismini veren Perdita Durango karakteri tarzında sinemadaki arızalı kadın karakterleri idi, ama bu konuda fazla örnek aklımıza gelmediği için cinsiyet sıçraması yaparak, aynı filmde mükemmel bir oyunculuk çıkaran Javier Bardem'in Romeo Dolorosa rolüne sözü getirelim ve bu yazı da bundan sonrasında ele alacağımız arızalı kişilikler için açılış sekansı olsun.

Esas kahramanız gelgit akıllı, çılgın, doğuştan katil izlenimli, nemfoman Perdita Durango gözükse de Javier Bardem fazlasıyla rol çalarak filmde ön plana çıkmış durumda. Bu nedenle filmin isminin başka bir şey olmalıydı: Manyaklığın ve Cinai Arzuların Olumlu Meziyetleri olabilirdi mesela :)) Filmdeki karakterlere ne kadar ısınırsınız bilemiyorum ama yönetmenin bu konuda özel bir çabası olmadığını söylemeliyim. Konuya tamamen dışarıdan bakmış ama karakterlerin zaman zaman tezahür eden hassas (!) duygularını da vurgulamaktan kaçınmamış. Özellikle adam öldürmeye düşkün, acımasız katillerin hedef kendileri olduğunda ne derece zavallılaştırdıkları ve paçalarının tutuşması güzel yansıtılmış. Sözü arızalı karakterimiz Romeo Dolorasa'ya getirirsek, azılı bir kanun kaçkını, pseudo-büyücü, zevk ve sefa düşkünü, zamanı geldiğinde aygırlaşan bu karakteri Javier Bardem müthiş oynamış hatta yaşamış. Özellikle sık sık tekrarlanan trans sahnelerinde Javier abimizin coştuğunu, akan sulara/sahnelere kendini bıraktığını söyleyebiliriz. Bu filmden bugüne dek haberimizin olmaması ise hayretle karşılanması gereken bir hadise. Belki bir ara keyfim olur da yine Javier Bardem'in Huevos de Oro'daki enfes oyunculuğundan bahsederim.

Acıdığım şey ise şu: Javier Bardem'i sadece No Country for Old Men ve Vicky Cristina Barcelona ile tanıyan, bilen sığ bakış açılı izleyiciler. :)

Kalın sağlıcakla, filmi de bulursanız izleyin.

P.S. Filmin From Dusk Till Dawn ve Natural Born Killers ile benzer yanları ise apayrı bir yazı konusu. Bunu da belirtelim son olarak.

2 yorum:

  1. Bu film bir aralar cine5'te dönüyordu. Hâlâ da zorlarsak yine yakalayabiliriz. (:

    Arızalı karakterler deyince benim aklıma hemencecik Betty Blue geliyor. (: Sonra Kalifornia idi sanırım, Juliette Lewis'in oynadığı karakter. Ayrıca o kadını her rolünde biraz sorunlu buluyorum ben. Sonra sonra Chan wook Park'ın Bayan İntikam'ı da karakter olarak beni rahatsız eder. Orada oyunculuk anlamında değil ama hikâyenin kendisindeki o kadın rahatsız birşeydir.

    Bardem'e gelince.. Evet, adam bu son filmleri ile tanınırlık kitlesini katlamıştır. Ama önceki filmlerinde de Bardem yine Bardem'di..

    Güneşli Pazartesiler ve Mar Adentro o adamı takip için yeterli bence..

    YanıtlaSil
  2. Arızalı kadınlar evet anca o kadar. Kill Bill'e hiç değinmedim bile fark ettiysen :)
    Betty Blue ise benim burada kastettiğim anlamda arızalı değildi, o arızalı olma hali içe dönük arızalı olma halidir ki o çok engin bir deniz, oraya girersek çıkamayız. örnek çok vesselam...

    YanıtlaSil